Składniki na formę keksową 12x35cm 500g cukinii (waga po wydrążeniu i odcedzeniu startej cukinii) 2 jajka 125ml oleju np.3 ziarna 200g drobnego cukru 1 cukier wanilinowy mały 340g mąki tortowej 15g sody oczyszczonej 40g kakao 100g czekolady deserowej 100g borówki amerykańskiej Szczypta soli Może się zdarzyć tak, że wbijając traficie na borówkę lub kawałek czekolady i to ona da efekt mokrego patyczka, a tak naprawdę ciasto będzie ok i pozostawiając w piekarniku tylko je przesuszycie. Jeśli stwierdzimy, że ciasto na pewno jest upieczone- wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto na 30 minut. Polewa: 100g czekolady deserowej 50ml słodkiej 30% śmietanki 30g płatków migdałów, prażonych na suchej patelni Ciasto przestudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki 30% i czekamy aż ta się lekko zastygnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) na ok 55 minut (warto sprawdzić wcześniej jeśli wiemy że nasz piekarnik lubi piec szybciej!). Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika ale nadal- do momentu aż przestygnie pozostawiamy w blaszce. Za każdym razem gdy chciałam wyciągnąć jeszcze ciepłe- robił się zakalec, choć wcześniej było wszystko ok 🙈 Wolę teraz tego przestrzegać :) Ciasto sprawdzamy wykałaczką- jeśli jest sucha- ciasto można wyścignąć z piekarnika. Pozostawiamy na min.30 minut na sitku, a następnie dokładnie odciskamy. Na końcu do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i borówki obtoczone w ok 1 łyżce mąki. Ciasto po połączeniu z suchymi składnikami powinno mieć konsystencję śmietany- ale nie tej całkiem gęstej, tylko zwykłej 18.