- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
kapusta
cebula
mięso mielone
ryż (ugotowany)
jajko
otręby owsiane
200 ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
woda + mąka (do zagęszczenia sosu)
Przyprawy:
pieprz cayenne
tymianek
majeranek
słodka papryka
sól
Przepis
Kapustę, cebulę oraz czosnek kroimy na drobne kawałki.
![]()
![]()
Pokrojona kapustę sparzamy gorącą wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, którą doprawiamy tymiankiem po pewnym czasie dodajemy czosnek, majeranek oraz kapustę. Całość podsmażamy przez kilka minut.
![]()
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, jajko oraz wcześniej podsmażoną cebulą z kapustą (już przestudzoną). Całość doprawiamy do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość otrąb owsianych.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą a następnie formujemy z powstałej masy kotlety. Kotlety podsmażamy po 2 minuty na każdą stronę na patelni.
Tak przygotowane gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym, który powstał z połączenia bulionu z koncentratem pomidorowym. Nasz sos możemy dodatkowo zagęścić roztworem wody z mąką.
![]()
![]()
Nasze gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()