- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
kapusta
cebula
mięso mielone
ryż (ugotowany)
jajko
otręby owsiane
200 ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
woda + mąka (do zagęszczenia sosu)
Przyprawy:
pieprz cayenne
tymianek
majeranek
słodka papryka
sól
Przepis
Kapustę, cebulę oraz czosnek kroimy na drobne kawałki.
Pokrojona kapustę sparzamy gorącą wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, którą doprawiamy tymiankiem po pewnym czasie dodajemy czosnek, majeranek oraz kapustę. Całość podsmażamy przez kilka minut.
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, jajko oraz wcześniej podsmażoną cebulą z kapustą (już przestudzoną). Całość doprawiamy do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość otrąb owsianych.
Całość dokładnie mieszamy ze sobą a następnie formujemy z powstałej masy kotlety. Kotlety podsmażamy po 2 minuty na każdą stronę na patelni.
Tak przygotowane gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym, który powstał z połączenia bulionu z koncentratem pomidorowym. Nasz sos możemy dodatkowo zagęścić roztworem wody z mąką.
Nasze gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.