Gołąbki bez zwijania

Ewelina
Obiad
27.02.2017 16:02
Gołąbki bez zwijania
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

kapusta

cebula

mięso mielone

ryż (ugotowany)

jajko

otręby owsiane

200 ml bulionu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

woda + mąka (do zagęszczenia sosu)

 

Przyprawy:

pieprz cayenne

tymianek

majeranek

słodka papryka

sól

Przepis

Kapustę, cebulę oraz czosnek kroimy na drobne kawałki.

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #1

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #2

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #3Pokrojona kapustę sparzamy gorącą wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, którą doprawiamy tymiankiem po pewnym czasie dodajemy czosnek, majeranek oraz kapustę. Całość podsmażamy przez kilka minut.

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #4

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #5 W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, jajko oraz wcześniej podsmażoną cebulą z kapustą (już przestudzoną). Całość doprawiamy do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość otrąb owsianych.

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #6 Całość dokładnie mieszamy ze sobą a następnie formujemy z powstałej masy kotlety. Kotlety podsmażamy po 2 minuty na każdą stronę na patelni.

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #7 Tak przygotowane gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym, który powstał z połączenia bulionu z koncentratem pomidorowym. Nasz sos możemy dodatkowo zagęścić roztworem wody z mąką.

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #8

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #9

Nasze gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #10

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #11

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #12

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #13

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #14

Zdjęcie Gołąbki bez zwijania #15