Kora orzechowa z brzoskwiniami

Ewelina
Ciasta
27.03.2017 11:14
Kora orzechowa z brzoskwiniami

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • 6 białek z jajek
  • 170 gram cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bakalie do biszkoptu:

  • 4 łyżki żurawiny
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 50 gram wiórek kokosowych
  • 50 gram orzechów włoskich (drobno posiekanych)

Składniki na masę budyniową:

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 litra soku brzoskwiniowego
  • 300 gram masła
  • dwa opakowania ciastek delicje (+ kawa do nasączenia delicji)

Dodatkowo:
duża puszka brzoskwini
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:
Żurawinę, rodzinki, wiórka kokosowe, orzechy włoskie łączymy z jedną łyżką mąki pszennej i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #1 Białka z jajek miksujemy stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Do naszej masy przesiewamy 2 łyżki mąki tortowej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #2

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #3 Całość dokładnie miksujemy oraz łączymy z wczesniej przygotowanymi bakaliami. Naszą masę wylewamy na blachę do pieczenia o wymiarach 24x28cm wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #4

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #5

Przygotowanie masy budyniowej:

Żółtka miksujemy z dodatkiem dwóch rodzai cukru. W trakcie miksowania dodajemy trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki mąki pszennej oraz dolewamy około 200 mililitrów soku brzoskwiniowego (sok z puszki).

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #6

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #7 W osobnym garnku podgrzewamy 300 mililitrów soku brzoskwiniowego do którego stopniowo dodajemy naszą masę. Całość cały czas mieszamy i zagotowujemy do usykania konsystencji budyniu. Gotową masę odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #8

W osobnym naczyniu miksujemy masło następnie cały czas miksując dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotową masę budyniową dzielimy na trzy równe części.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #9

Biszkopt dzielimy na dwię części.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #10 Na dolną częśc biszkoptu wylewamy pierwszą masę, wykładamy wcześniej nasączone w kawie delicje i ponownie wylewamy masę budyniową.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #11

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #12

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #13

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #14 Tak przygotowane ciasto przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchnią częśc biszkoptu wylewamy ostatnią miseczkę masy budyniowej.

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #15 Na całej powierzchni ciasta wykładamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy wcześniej przygotowaną i wstępnie stężałą galaretką brzoskwiniową. Tak przygotowane ciasto wykładamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe. Życzymy smacznego!

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #16

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #17

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #18

Zdjęcie Kora orzechowa z brzoskwiniami #19