Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 białek z jajek
- 170 gram cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki tortowej pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bakalie do biszkoptu:
- 4 łyżki żurawiny
- 4 łyżki rodzynek
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 50 gram wiórek kokosowych
- 50 gram orzechów włoskich (drobno posiekanych)
Składniki na masę budyniową:
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra soku brzoskwiniowego
- 300 gram masła
- dwa opakowania ciastek delicje (+ kawa do nasączenia delicji)
Dodatkowo:
duża puszka brzoskwini
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Żurawinę, rodzinki, wiórka kokosowe, orzechy włoskie łączymy z jedną łyżką mąki pszennej i dokładnie mieszamy.
Białka z jajek miksujemy stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Do naszej masy przesiewamy 2 łyżki mąki tortowej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Całość dokładnie miksujemy oraz łączymy z wczesniej przygotowanymi bakaliami. Naszą masę wylewamy na blachę do pieczenia o wymiarach 24x28cm wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Przygotowanie masy budyniowej:
Żółtka miksujemy z dodatkiem dwóch rodzai cukru. W trakcie miksowania dodajemy trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki mąki pszennej oraz dolewamy około 200 mililitrów soku brzoskwiniowego (sok z puszki).
W osobnym garnku podgrzewamy 300 mililitrów soku brzoskwiniowego do którego stopniowo dodajemy naszą masę. Całość cały czas mieszamy i zagotowujemy do usykania konsystencji budyniu. Gotową masę odstawiamy do ostudzenia.
W osobnym naczyniu miksujemy masło następnie cały czas miksując dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotową masę budyniową dzielimy na trzy równe części.
Biszkopt dzielimy na dwię części.
Na dolną częśc biszkoptu wylewamy pierwszą masę, wykładamy wcześniej nasączone w kawie delicje i ponownie wylewamy masę budyniową.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchnią częśc biszkoptu wylewamy ostatnią miseczkę masy budyniowej.
Na całej powierzchni ciasta wykładamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy wcześniej przygotowaną i wstępnie stężałą galaretką brzoskwiniową. Tak przygotowane ciasto wykładamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe. Życzymy smacznego!