Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki: – naleśniki z parówką i serem – naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami – naleśniki z pieczarkami Składniki na 4-6 wiosennych naleśników z serem i nowalijkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia 200 g – serek wiejski 4 rzodkiewki sałata strzępiasta ½ sztuki – ogórek gruntowy sól i czarny pieprz do smaku szczypiorek Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przepisów na naleśniki z serem jest wiele, ale ten farsz jest moim zdaniem najlepszy! Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Piotrek usmażył 10 sztuk naleśników, one mogą stać w lodówce kilka dni, ja potem przygotowuję różne farsze do naleśników w zależności na co mamy ochotę! Ogórek kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, (aby farsz nie podszedł wodą) i ścieramy wraz ze skórą na tarce.