karobową Ilość to 20 sztuk Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka: WW = 0.85, WBT = 0.35, kcal = 63,75, węglowodany = 8.49g, błonnik = 0.01g, białko = 0.82g, tłuszcz = 3.51g suma wymienników (WM) = 1.19, w tym procent WBT = 29 Składniki 1 i 1/5 szklanki (150g) mąki żytniej razowej 3 łyżki (50g) zimnego oleju kokosowego 1/2 tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru np. słodzonej stewią 1/5 szklanki (40ml) melasy karobowej 1 łyżka (10ml) ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 szklanki (40ml) naparu z kawy lub mleka roślinnego niesłodzonego Wykonanie Mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj. Melas karobowa nie jest pozbawiona węglowodanów, dlatego dla osób z insulinoopornością czy chorujących na cukrzycę typu 2 proponuje zastosować modyfikację w postaci zamiany melasy na ksylitol lub erytrol. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii, rozwałkuj (możesz podsypać odrobiną mąki żytniej) wykrój 20 okrągłą foremką ciastek. Są w 100% wegańskie, idealne dla osób dbających o linię oraz ograniczających cukier w swojej diecie. Rekomenduję użyć mąkę żytnią razową, ale możesz zastąpić ją w połowie mąką żytnią jasną, ciastka będą również pyszne. Ciastka przygotowałam z mąki żytniej razowej, czekolady słodzonej stewią, a całość dosłodziłam gęstą melasą karobową. Wlej płynne składniki do mąki z olejem, wyrabiaj do momentu połączenia się składników w jedną masę. Jeżeli nie zjesz ich wszystkich za szybko, to sprawdzą się na idealny poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. lub w jego części zastosuj napar z kawy. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Porady * Olej kokosowy możesz zastąpić masłem jeżeli nie unikasz nabiału w diecie. Moje żytnie pieguski są bez dodatku mąki pszennej, cukru rafinowanego, mleka oraz jaj.