- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
70g płatków owsianych górskich
100g suszonych daktyli
200ml wody
50g orzechów włoskich
30g zmielonego siemienia lnianego
Przepis
Daktyle zalać wodą i gotować kilka minut. Daktyle odsączyć. Wody z moczenia daktyli nie wylewać – może posłużyć do rozrzedzenia masy.
Odsączone daktyle zmiksować.
Do powstałego musu daktylowego dodać płatki, orzechy, zmielone siemię lniane.
Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (11 na 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić palcami, alby baton był zwarty. . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić na 10 kawałków.
Ilość batonów to 10 sztuk
Wartość odżywcza i wymienniki 1 batonika:
WW = 1.07, WBT = 0.54, kcal = 97.9, węglowodany = 12.78g, błonnik = 2.03g, białko = 2.53g, tłuszcz = 4.93g, suma wymienników (WM) = 1.62, w tym procent WBT = 34