Domowe batony musli z orzechami włoskimi

Anna
Fit
24.05.2016 12:11
Domowe batony musli z orzechami włoskimi
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

70g płatków owsianych górskich

100g suszonych daktyli

200ml wody

50g orzechów włoskich

30g zmielonego siemienia lnianego

Przepis

Daktyle zalać wodą i gotować kilka minut. Daktyle odsączyć. Wody z moczenia daktyli nie wylewać – może posłużyć do rozrzedzenia masy.

Odsączone daktyle zmiksować.

Do powstałego musu daktylowego dodać płatki, orzechy, zmielone siemię lniane.

Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (11 na 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić palcami, alby baton był zwarty. . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić na 10 kawałków.

Ilość batonów to 10 sztuk

Wartość odżywcza i wymienniki 1 batonika:

WW = 1.07, WBT = 0.54, kcal = 97.9, węglowodany = 12.78g, błonnik = 2.03g, białko = 2.53g, tłuszcz = 4.93g, suma wymienników (WM) = 1.62, w tym procent WBT = 34