Domowe batoniki musli bez cukru

Anna

Ciasta

14.02.2016 17:20

Domowe batoniki musli bez cukru

Składniki

¾ szklanki (ok 80g) płatków owsianych

½ szklanki (50g) wiórków kokosowych

3 łyżki (60g) masła orzechowego

½ szklanki (50g) suszonych daktyli pokrojonych drobno

2 łyżki (20g) nasion słonecznika

3-4 łyżki (ok 30-40ml) mleka owsianego lub innego mleka roślinnego

Przepis

1. Płatki owsiane i wiórki kokosowe uprażyć osobno na suchej patelni.

2.Mleko wymieszać z masłem orzechowym.

3.Suszone daktyle pokroić. Można je również namoczyć w mleku (3-4 łyżki), zmienić i takie dodać do batoników, będą bardziej zwarte.

4. Wszystkie składniki połączyć.

5. Formę do pieczenia 30×11 wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać mieszankę, równo rozprowadzić i mocno ubić palcami aby postał długi baton musli.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 10 minut.

7. Wyjąć, poczekać aż baton ostygnę.

8. Pokroić na 8 kawałków.

Porady

1. Baton jest lekko kruchy. Jeżeli możecie pozwolić sobie na dodatek np. syropu daktylowego lub z agawy to polecam dodać 2 łyżki. Batoniki będą bardziej zwarte.

2. Kroić nożem do pieczywa, który ma ząbki. Dzięki temu batoniki się nie pokruszą.

Ilość to 8 batoników

Jeden batonik to:

WW = 1,29, WBT = 0.96, kcal = 145, węglowodany = 14.71g, błonnik = 1.85g, białko = 3.96g, tłuszcz = 8.89g

Suma wymienników (WM) = 2,25, w tym procent WBT = 5.37