- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
¾ szklanki (ok 80g) płatków owsianych
½ szklanki (50g) wiórków kokosowych
3 łyżki (60g) masła orzechowego
½ szklanki (50g) suszonych daktyli pokrojonych drobno
2 łyżki (20g) nasion słonecznika
3-4 łyżki (ok 30-40ml) mleka owsianego lub innego mleka roślinnego
Przepis
1. Płatki owsiane i wiórki kokosowe uprażyć osobno na suchej patelni.
2.Mleko wymieszać z masłem orzechowym.
3.Suszone daktyle pokroić. Można je również namoczyć w mleku (3-4 łyżki), zmienić i takie dodać do batoników, będą bardziej zwarte.
4. Wszystkie składniki połączyć.
5. Formę do pieczenia 30×11 wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać mieszankę, równo rozprowadzić i mocno ubić palcami aby postał długi baton musli.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 10 minut.
7. Wyjąć, poczekać aż baton ostygnę.
8. Pokroić na 8 kawałków.
Porady
1. Baton jest lekko kruchy. Jeżeli możecie pozwolić sobie na dodatek np. syropu daktylowego lub z agawy to polecam dodać 2 łyżki. Batoniki będą bardziej zwarte.
2. Kroić nożem do pieczywa, który ma ząbki. Dzięki temu batoniki się nie pokruszą.
Ilość to 8 batoników
Jeden batonik to:
WW = 1,29, WBT = 0.96, kcal = 145, węglowodany = 14.71g, błonnik = 1.85g, białko = 3.96g, tłuszcz = 8.89g
Suma wymienników (WM) = 2,25, w tym procent WBT = 5.37