Składniki: (10 sztuk) - 500 g mąki pszennej typ 500 - 20 g drożdży - 270 ml letniej wody - 1 łyżeczka cukru - 1,5 łyżeczki soli - 4 łyżeczki oleju roślinnego - 1 jajko Przesianą mąkę połączyć z solą i cukrem. Ja czasem pokuszę się na jakieś domowe pieczywo, ponieważ nie ma żadnych ulepszaczy i uwielbiam jeszcze takie ciepłe chrupiące. Wyrabiać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odklejać się od ręki. Przygotowane ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Kajzerki nie są trudne w wykonaniu, więc czasem warto upiec samemu w domu. Bułeczki gdy podrosną naciąć dosyć głęboko w 5 miejscach, w kształcie wiatraczka. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice i lekko odgazować, krótko zagniatając.