Składniki na 2 osoby około 700 ml wody 1/2 średniej marchewki 1/2 średniej pietruszki kawałeczek selera kawałeczek pora łyżka natki pietruszki łyżeczka warzywka np takiego bez soli lub domowego 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki kaszy manny ( lub jedna ) Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy. 10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już dla nas wystarczająco gęsta to kaszę mannę pomijamy lub do lekkiego zagęszczenia dodajemy 1 łyżkę ) i teraz mieszamy już częściej aby ona nie przywarła do dna. Te 30 to jakby ktoś się gdzieś zagapił albo kasza mu wystarczająco się nie rozpadła ;) Ta zupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P 1/3 kostki rosołowej domowej lub np. bulionu drobiowego od Krakusa sól, pieprz do smaku 1. Warzywa oprócz selera i pora, ścieramy na tarce na grubych oczkach.