- Czas gotowania: 80 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
- ziemniaki
- czosnek
- sól
- pieprz
Skłądniki na nadzienie z sera białego:
- ser biały
- szczypiorek
- śmietanka
- sól
- pieprz
Składniki na nadzienie o smaku pizzy:
- ser żółty
- salami
- dio pomidorowy (sos pomidorowy lub ketchup)
Przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kilka ząbków obranego czosnku. Całość zakrywamy folią do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 80 minut.
Nadzienie z sera białego: do sera białego dodajemy szczypiorek, śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Nadzienie o smaku pizzy: salami kroimy na małe kawałki, ścieramy ser żółty oraz dodajemy.
Upieczone ziemniaczki przekrajamy na pół, dodajemy nadzienie serowe lub o smaku pizzy i ponownie zapiekamy w foli przez 15 minut w 200 stopniach.