🙂 Domowa quesadilla z pomidorową salsą Składniki Tortilla - 100 g mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej), - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 łyżeczki curry, - sól, - 2 jajka, - 0,5 szklanki mleka lub wody. Salsa - 2 pomidory, - 0,5 cebuli, - 0,5 papryczki chili, - ząbek czosnku, - świeża kolendra, - 2 łyżeczki soku z limonki, - sól, - pieprz. Składamy nasze quesadille – kładziemy jeden placek tortilli, na nim starty ser żółty, kostki kurczaka, znów warstwę startego sera i przykrywamy całość drugim plackiem. 🙂 Kładziemy je na gorącej patelni, do momentu aż ser się roztopi i połączy nam wszystko w całość. Tortille smażymy na patelni aż do zarumienienia z obu stron, jak zwykłe naleśniki. Quesadilla - pierś z kurczaka, - 250 g sera żółtego (ja użyłam sera Cheddar). 🙂 Uwielbiam robić przeróżne wrapy z tortilli czy quesadille. Quesadilla Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni. Roztrzepujemy jajka, łączymy z mlekiem i dolewamy powoli do sypkich składników, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką masę naleśnikową. Z moich 4 tortilli wychodzą więc 2 quesadille. 🙂 Jeśli nie znacie hiszpańskiego to taka mała ciekawostka: podwójne l czytamy jak j, czyli quesadilla to kesadija, a tortilla to tortija. - Quesadille podajemy na talerzu przekrojoną na 4 trójkątne części.