FIT pudding ryżowy z karmelizowaną pomarańczą

Wiktoria Eulalia
Fit
07.03.2017 16:40
FIT pudding ryżowy z karmelizowaną pomarańczą

Składniki: na 2 porcje śniadaniowe lub 4 deserowe 100 g ryżu basmati 2 miarki odżywki białkowej o smaku lodów waniliowych* 2 łyżeczki masła orzechowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki nasion chia łyżeczka herbaty yerba mate** * może być też o smaku samej wanilii lub śmietanki, ilość ok. 50-60 g ** u mnie ze skórką pomarańczy i o smaku marakui, z Lidla dodatkowo 1 duża pomarańcza łyżeczka oleju kokosowego łyzeczka miodu Przygotowanie: Sama w sobie, jako herbata nie wywarła na mnie dużego wrażenia i będę szczera - nie zasmakowała mi specjalnie, nie zapałałam do niej miłością, nawet nie odczułam dużego przypływu energii po jej wypiciu. Zaczynamy od przygotowaniu naparu z yerba mate - postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z tym że do zaparzenia używamy dwa razy mniej wody. Kiedy człowiek przygotowuje sobie w spokoju niedzielne śniadanie i przy okazji próbuje nowej herbaty, jaką ostatnio zakupił to może przypadkiem wlać swój świeżo zaparzony napój do śniadania i wtedy powstają takie oto rzeczy jak na poniższych zdjęciach. Yerba Mate jest w mojej kuchni od niedawna, toteż nie mogłam się powstrzymać by dodać ją do którejś z potraw. Nasz pudding przekładamy do miseczek lub większych szklanek, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy, posypujemy startą skórką pomarańczową i suszonymi liśćmi Yerba Mate. Smacznego! Mimo wszystko daję jej nowe szanse i jak widać, napar z suszonych liści drzewa ostrokrzewu paragwajskiego został bohaterem mojego niedzielnego śniadania. Pomarańczę obieramy i zostawiamy skórkę, następnie kroimy na plasterki lub dzielimy na części. Odżywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody - ja wsypuję do szklanki, wlewam odrobinę wody i mieszam do powstania takiej gładkiej, płynnej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaellie.blogspot.fr/2017/03/pudding-ryzowy-z-karmelizowana.html