Sos do surówki: - 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu naturalnego - 2 łyżki oliwy - 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego Przygotowanie: - Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie pióra i oprószyć odrobiną soli. Składniki: - 4 łodygi selera naciowego - 1 papryka czerwona - 1 jabłko - 1 cebula szalotka - 1 łyżka soku z cytryny - sól i pieprz do smaku Uwielbiam takie surówki za to, że nie wymagają zbyt dużo czasu, aby je przygotować, zawsze smakują i po ich zjedzeniu nie mam wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam. Składniki na taką surówkę są dostępne o każdej porze roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, gdy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów. - Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt duże słupki, oprószyć odrobiną soli.