Składniki: Suche: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej (u mnie z kokosową) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki herbaty Matcha - 1 szklanka cukru Płynne: - 3/4 szklanki mleka - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo na polewę: - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka lub śmietany 30% - 1/2 łyżki miodu naturalnego Miałam przyjemność spróbowania oryginalnych japońskich czekoladek, z wnętrzem z tejże herbaty w delikatnej osłonce z gorzkiej czekolady. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste, lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu). - Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy). Jeśli chodzi o picie, to do jej smaku trzeba się przekonać, gdyż nie przypomina tych znanych nam z herbat zielonych. Matcha jest ekskluzywną sproszkowaną herbatą japońską Sencha, używaną w ceremonii parzenia herbaty w Japonii. Pyszne muffiny z herbatą Matcha to wspaniały deser do kawy na rodzinne przyjęcia i inne spotkania towarzyskie.