Składniki ciasto: - 100 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g masła - 150 g cukru - 4 jajka - 50 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki soku z cytryny - kilka kropel olejku cytrynowego - forma do babki z kominem o średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa) lukier cytrynowy: - 10 kopiastych łyżek cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie ciasta na babkę cytrynową:(produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Przygotowanie lukru: - Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. - Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko. - Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli olejku cytrynowego. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy, to babka jest już upieczona. - Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. - Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. - Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. - Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.