Składniki: (około 15 sztuk) Ciasto: - 315 g mąki - 170 g zimnego masła - 1 jajko - 80 g śmietany 18% - 3/4 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soli Farsz; - 2 cebule - 700 g pieczarek - 1 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1 jajko - opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pas długości około 50 cm i szerokości 15 cm. Ostrym nożem pokroić na kawałki szerokości około 4 cm i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 45 minut na złoty kolor. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno pokroić.