Orzechowiec z masłem orzechowym

Karolina
Ciasta
11.04.2016 17:27
Orzechowiec z masłem orzechowym

Ciasto: - 500 g mąki - 200 g cukru - 3 jaja - 200 g masła - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mleka - 3 łyżki miodu Masa: - 100 g masła - 2 budynie śmietankowe - 2 i 1/2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa: - 350 g orzechów włoskich - 2 łyżki cukru - 100 g masła - 2 łyżki miodu Dodatkowo: - 300 g masła orzechowego - 1/4 szklanki wystudzonej herbaty Mąkę przesiać z proszkiem, dodać pokrojone zimne masło. Na przepis natknęłam się przypadkiem i postanowiłam go wypróbować, ponieważ ja zawsze robiłam orzechowca z masą kajmakową, która jest bardziej słodka. Do zimnego budyniu dodać masło i cukier, a następnie miksować na najwyższych obrotach na puszystą i jednolitą masę. Kolor ciasta różnił się z oryginałem, może autorka dodała coś jeszcze, ale nie było tego w przepisie. W garnku rozgrzać masło, miód, cukier, gdy składniki się połączą dodać posiekane orzech i jeszcze chwilę podgrzewać. W przepisie nie było podane ile miodu, więc dałam trzy łyżki, tak jak do swojego orzechowca.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://talerzprzyjemnosci.blogspot.com/2016/04/orzechowiec-z-masem-orzechowym.html