Tort ślimak

Wiesław
Ciasta
14.02.2017 18:42
Tort ślimak

Ślimak może nie jest mistrzem sprintu, także w przygotowaniu, ale wsród pysznych ciast znajduje się na pierwszym miejscu 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 l mleka (najlepiej wiejskiego) 1 l śmietany 18% 4 żółtka 2 jajka 1 szklanka cukru 200 g masła 5 ml aromatu rumowego 100 ml wódki 100 ml przegotowanej wody 5 ml aromatu rumowego 1 łyżka masła twardego 2 łyżki kakao 2 łyżka cukru 3 łyżki mleka 2 galaretki porzeczkowe 1 galaretka gruszkowa Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz całość mieszamy. Wymiary formy: 24x28 cmWymiary formy na biszkopt I: 24x28 cmWymiary formy na biszkopt II: 36x36 cmSkładniki:biszkopt I:biszkopt II:masa szampańska:poncz do nasączania:polewa czekoladowa:dodatkowo:Przygotowanie:biszkopt I:biszkopt II:masa szampańska: Wystudzony biszkopt II rozwijamy, nasączamy połową ponczu i smarujemy 1/2 masy szampańskiej, na koniec rolady (ten, który ma być zawinięty w środku) układamy paski galaretki gruszkowej. Przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt I z tym, że pieczemy go przez około 20 minut (biszkopt nie może być spieczony). Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowana masłem i bułką tartą oraz pieczemy około 45 min w temp. 180 stopni. Galaretkę gruszkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, wylewamy na talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Roladę zdobimy polewą przygotowaną z rozpuszczonego na wolnym ogniu masła, cukru, kakao i mleka. Następnie gorący biszkopt, szybko zawijamy razem ze ścierką (spodem ciasta do środka) w roladę. W biszkopcie I ścinamy i wyrównujemy górę oraz nasączamy resztą przygotowanego ponczu, następnie smarujemy pozostałą połową masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/09/tort-slimak.html