Przepis
Rzeczy, których potrzebujesz:
ciasto:1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki niesłodzonego kakao, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 240g masła w temperaturze pokojowej, 1 1/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z mięty pieprzowej (opcjonalnie), polewa: 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka ekstraktu z mięty pieprzowej
Nagrzej piekarnik do 165°C. Lekko natłuść formę na babkę i odstaw na bok.
W małej miseczce zmieszaj mleko i jogurt. W osobnym naczyniu połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.
Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę (około 4-5 minut). Dodaj jajka (po jednym naraz), za każdym razem dobrze mieszając całość. Na koniec wlej ekstrakt miętowy.
Teraz zacznij dodawać do ciasta na przemian składniki sypkie i mleko z jogurtem (zaczynając i kończąc na tych pierwszych).
Wlej ciasto do przygotowanej w kroku pierwszym formy. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55-60 minut, do czasu, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie czysta.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babkę w formie jeszcze przez 10 minut. Następnie ostrożnie wyjmij ją i połóż na kratce do studzenia ciasta. Poczekaj aż całkowicie ostygnie.
Czekoladę roztop w kąpieli parowej. Zmieszaj ją ze śmietaną i ekstraktem miętowym. Tak przygotowaną polewą oblej ciasto. Poczekaj, aż polewa zastygnie.