Makaron z brokułem i kurczakiem

Ewelina
Makarony
20.03.2015 12:31
Makaron z brokułem i kurczakiem

Składniki

Składniki:

na 2-3 porcje

1 średni świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonego

1 podwójna pierś z kurczaka

1 szklanka śmietany 18% (można pół na pół ze słodką 30%)

2 ząbki czosnku

100 g sera (np. topiony, pleśniowy, feta, żółty)

u mnie 30 g sera pleśniowego, 30 g sera typu feta i 30 g sera żółtego

makaron - ilość według uznania (świderki, penne, kokardki)

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki przyprawy gyros (opcjonalnie)

1-2 łyżki oliwy z oliwek/oleju roślinnego

świeżo mielony pieprz

sól

Przepis

Świeży brokuł dzielę na różyczki i gotuję ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, następnie odcedzam (brokuł nie może być rozgotowany, musi być al dente).

Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka kroję w drobną kostkę i przyprawiam do smaku, ja wybrałam przyprawę gyros.

Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażę na niej kilka minut mięso, aż straci swoją surowość, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażę 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Następnie dodaję śmietanę i pokrojony drobno ser, mieszam całość, aż sery się roztopią i powstanie jednolity, aksamitny sos. Na koniec próbuję sos i doprawiam go do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością suszonego oregano.

(Gdyby sos był zbyt gęsty dolewam mleko lub słodką śmietankę kremówkę).

Do gotowego sosu dodaję ugotowane różyczki brokuła oraz makaron, całość delikatnie mieszam i od razu podaję.

Makaron można także przełożyć na talerze i polać gotowym sosem.