Trufle z migdałami słodzone daktylami Ilość to 46 sztuk Wartość odżywcza i wymienniki 1 sztuki: WW = 0.33, WBT = 0.49, kcal = 61.33, węglowodany = 3.91g, błonnik = 0.59g, białko = 0.54g, tłuszcz = 5.24g, suma wymienników (WM) = 0.82, w tym procent WBT = 60 Składniki 2 garście (150g) suszonych daktyli bez pestki 150g masła klarowanego lub oleju kokosowego (w wersji wegańskiej wybierz olej kokosowy) 1 łyżeczka (5ml) ekstraktu waniliowego (dla dzieci w wersji bez alkoholu) 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao 4 łyżki ((46g) 46 migdałów 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao do obtoczenia trufli Trufle wchłaniają posypkę z kakao, dlatego przed podaniem lub zapakowaniem na prezent obtocz je w dużej ilości gorzkiego kakao. Jeżeli jesteś częstym zjadaczem trufli to zajrzyj TU i TU – znajdziesz tam przepisy na zdrowo-słodkie trufle w czekoladzie oraz z nerkowców. Prawie zastygniętą masę wyjmuj z lodówki, nabieraj na dłonie lub łyżeczkę gotową masę wielkości orzecha laskowego. W środek włóż migdała, zakryj dokładnie i uformuj kulkę, tak aby migdał był w środku. Zawierają sporą ilość tłuszczu (mało lub olej kokosowy), który w temperaturze pokojowej mocno mięknie. W wersji wegańskiej przygotuj je z użyciem oleju kokosowego. Trufle wstaw do lodówki na ok 1 godzinę. 2. Opcja dla osób nietolerujących kakao - można zastosować zamiennik w postaci sproszkowanego karobu. Ponownie wstaw do lodówki na ok 1 godzinę. 3. Trufle idealnie odnajdą się w wersji jadalnych prezentów - zapakuj ładnie i wręcz. Migdały sparz, czyli zalej gorącą wodą i pozostaw na ok 20 minut. Jak masz dziecko/dzieci to wiesz jak trudno jest przekonać je do jedzenia zdrowych produktów, a do nie jedzenia słodyczy. Kakao, daktyle, olej kokosowy, migdały i nic więcej do szczęścia nie potrzebujesz. Masło lub olej kokosowy rozpuść (uważaj aby nie zagotować). Wstaw na ok pół godziny do lodówki. 4. Pamiętaj o przechowywaniu trufli w chłodnym miejscu. Takie szybkie słodkości to ja lubię, a do tego zdrowo-słodkie bo bez dodatku cukru, tylko słodzone daktylami.