Suma wymienników (WM) = 1.26, w tym procent WBT = 40 Składniki Ciastka: 150g zimnego masła (może być klarowane ghee) lub zimnego oleju kokosowego 1 i ¼ szklanki (ok 200g) szklanki mąki orkiszowej razowej typ 1820 1 i ½ szklanki (ok 150g) płatków owsianych 1/2 szklanki (100g) cukru brzozowego (ksylitolu) 4-5 łyżek (ok 1/4 szklanki) mleka np. roślinnego lub mleczka kokosowego duża szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: ½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru np. słodzoną stewią lub ksylitolem 4 łyżki mleka (ok 40ml) np. roślinnego lub mleczka kokosowego Wykonanie Płatki owsiane rozdrobnij (ale nie na mąkę), dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol oraz sól- wymieszaj. Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: osób z nadwagą i otyłością chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy kobiet w ciąży i karmiącymi piersią osób aktywnych fizycznie zieci oraz dorosłych Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła ciastek digestive w zdrowszej wersji, u mnie tradycyjnie w wersji bez cukru i z mąki razowej. Z książki śmiało mogą korzystać osoby zmagające się z insulinoorponością, cukrzycą, odchudzające się, trenujące, osoby, które w swojej diecie chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru. Więcej przepisów na zdrowe słodkości z zamiennikami cukru znajdziesz w mojej autorskiej książce: Na pół słodko. I uwaga cukier w żywności występuje w różnej formie, np. w formie syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, słodu jęczmiennego, maltodekstryny, syropu kukurydzianego..itp. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] 🙂 Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Ilość to: 32 sztuki Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka z czekoladą: WW = 0.75, WBT = 0.51, kcal = 81, węglowodany = 7.93g, błonnika = 0.42g, białko = 1.73g, tłuszcz = 4.86g, Pomimo powszechnej wiedzy na temat szkodliwego działania cukru na organizm, wiele osób ignoruje temat zdrowego odżywiania i je przetworzoną żywność, pełną cukru. Poza zamiennikami cukru zmienia się coś jeszcze, dokładnie to że za pogorszenie stanu zdrowia czy otyłość ludzi, winni są nie tylko ich samych, ale również producentów złej jakości żywności. Osoby, które nie chorują na cukrzycę czy insulinooporność mogą pozwolić sobie na spożywanie miodu czy melasy np. karobowej. Lubię stawiać sobie wyzwania i w domowych warunkach odtwarzać popularne słodkości w wersji bez cukru. Szczęśliwie rynek produktów żywnościowych się zmienia, dzięki temu pojawia się coraz więcej produktów, które nie zawierają dodatku cukru. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. Moda na nie jedzenie cukru to sposób na zdrowsze życie. W suche składniki wetrzyj zimne masło, dodaj mleko aby ciasto ładnie zagniotło się w kulę. Cukier szkodzi nie tylko osobom chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, ale też zdrowym, bo jest sprawcą pogorszenie stanu zdrowia. Dobra wiadomość jest taka, że rezygnacja z jedzenia cukru, nie jest rezygnacją ze smaku słodkiego. Cukier jest w 99% przetworzonej żywności: płatki fitness, parówki, musztarda, ketchup, wędliny, pasztety, wegańskie pasztety, mleka roślinne, jogurty, serki, chleb, bułki, gotowe sosy, kaszki dla dzieci, napoje kolorowe, majonez, chrzan… I wcale nie mam na myśli nadużywania cukru do słodzenia kawy czy herbaty. Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com. Stopniowo producenci oferują nam zdrowsze produkty, które nie lepią się od nadmiaru cukru. Książka będzie świetnym prezentem dla osoby, która szuka inspiracji na zdrowe słodkości bez cukru.