Czekoladowe ciastka z kremem malinowym słodzone melasą karobową

Anna

Fit

13.02.2017 16:02

Czekoladowe ciastka z kremem malinowym słodzone melasą karobową

Suma wymienników (WM) = 2.03, w tym procent WBT = 40 Składniki Ciasto czubata szklanka (150g) mąki żytniej razowej 100g zimnego masła klarowanego lub oleju kokosowego (olej w wersji wegańskiej) 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao 4 łyżki (40g) melasy karobowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem ½ szklanki malin ¼ puszki (100g) gęstego mleczka kokosowego (o dużej zawartości ekstraktu z kokosa, minimum 80%) – wstaw na kilka godzin do lodówki 2 łyżki (20g) melasy karobowej Polewa 2 paski (20g) gorzkiej czekolady bez cukru (słodzonej zamiennikami cukru, np. stewią, ksylitolem) 4-5 łyżek (40-50ml) mleczka kokosowego 13 malin (garść) Czekoladowe ciastka z kremem malinowym słodzone melasa karobową Ilość to 13 ciastek Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka: WW = 1.4 WBT = 0.64, kcal = 63,75, węglowodany = 14.02g, błonnik = 0.1g, białko = 1.34g, tłuszcz = 6.44g Rezygnować ze jedzenia słodkości w większości przypadków nie jest potrzebne, ale z jedzenia cukru tak. W każdym z ostatnich czekoladowych wpisów przedstawiałam przepisy na słodkości, w których zastosowałam różne zamienniki cukru. W tym pakiecie podarowała najprzyjemniejszy w odczuciu smak słodki, aby za jego pośrednictwem szybko znajdować łatwo przyswajalne źródło energii, ale też czerpać przyjemność z jedzenia. Samodzielnie podmieniać w przepisach i zmieniać proporcje, ale ja podaję sprawdzonego przeze mnie gotowca na ciacha bez dodatku rafinowanego cukru. Takie ciacha i owszem zawierają węglowodany, nie zawierają natomiast rafinowanego cukru, czyli sacharozy, którą używa się do słodzenia wszystkiego – ciast, ciastek, kawy czy herbaty. Jak każdy potrzebujesz nie tylko energii, ale również witamin i minerałów, bez których nie będziesz funkcjonować i czuć się dobrze. Dlatego warto zrezygnować z jedzenia cukru, ale ze smaku słodkiego nie trzeba :-). Wlej płynne składniki do mąki z masłem/olejem, wyrabiaj do momentu połączenia się składników w jedną masę. Szukanie zamiennika cukru ma na celu wprowadzenie do diety zdrowszej słodkości, która poza smakiem i kaloriami dostarczy składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje jak ryba wody. Melasa jest źródłem żelaza, magnezu, potasu, wapnia (dobra wiadomość dla osób na diecie bezmlecznej), witamin z grupy B, A i D. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii, rozwałkuj (możesz podsypać odrobiną mąki) wykrój 26 serc. Dzięki naturalnie występującym cukrom jest mocno słodkim produktem, który można używać do słodzenia ciast, deserów, owsianek czy stosować jako dodatek do placków np. w formie polewy. Były daktyle, ksylitol, erytrol, teraz czas na melasę karobową, którą posłodziłam czekoladowe ciastka z kremem malinowym. Podgrzewaj w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu do połączenia się składników. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. 3. Ciastka ze względu na krem przechowuj w lodówce. Oczywiście zamienników cukru jest dużo i można z nimi eksperymentować do woli. Bez odżywienia, ani Ty ani ja, nie zajedziemy daleko, dokładnie tak jak samochód bez paliwa.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/czekoladowe-ciastka-kremem-malinowym-slodzone-melasa-karobowa/