Kasza jęczmienna pęczak z pieczonymi szparagami

Anna
Obiad
05.05.2016 8:58
Kasza jęczmienna pęczak z pieczonymi szparagami
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ilość porcji: 2

1 porcja to:

WW = 4.5, WBT = 2.1, kcal = 395.5, węglowodany = 50.25g, błonnik = 10.3, białko = 10.9g, tłuszcz = 18.7g,

suma wymienników (WM) = 6.6, w tym procent WBT = 32

Składniki

100g suchej kaszy pęczak jęczmiennej

2 łyżki (ok 25g) oleju, np. kokosowego

pęczek (500g) zielonych szparagów

2 garście (200g) pomidorków koktajlowych

2 łyżki (20g) orzechów nerkowca

1 łyżka posiekanego koperku

sól np. himalajska

pieprz czarny świeżo mielony

Przepis

Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

Szparagi opłukać, jeżeli mają zdrewniałe końcówki to je odciąć i obrać maksymalnie do 1/3 wysokości.

Pomidorki przekroić na pół.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć szparagi, pomidorki, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok 20 minut.

Upieczone szparagi pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę, upieczone szparagi, pomidorki połączyć.

Dodać koperek, sól, pieprz, wymieszać.