- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ilość porcji: 2
1 porcja to:
WW = 4.5, WBT = 2.1, kcal = 395.5, węglowodany = 50.25g, błonnik = 10.3, białko = 10.9g, tłuszcz = 18.7g,
suma wymienników (WM) = 6.6, w tym procent WBT = 32
Składniki
100g suchej kaszy pęczak jęczmiennej
2 łyżki (ok 25g) oleju, np. kokosowego
pęczek (500g) zielonych szparagów
2 garście (200g) pomidorków koktajlowych
2 łyżki (20g) orzechów nerkowca
1 łyżka posiekanego koperku
sól np. himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
Przepis
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.
Szparagi opłukać, jeżeli mają zdrewniałe końcówki to je odciąć i obrać maksymalnie do 1/3 wysokości.
Pomidorki przekroić na pół.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć szparagi, pomidorki, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok 20 minut.
Upieczone szparagi pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę, upieczone szparagi, pomidorki połączyć.
Dodać koperek, sól, pieprz, wymieszać.