Składniki x1 x1,5 x2 x3 Składniki na spód 150 g płatków kukurydzianych (niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi) 60 g białej czekolady 30 g masła Składniki na masę serową 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 200 g serka mascarpone 150 g mleczka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) 150 g malin (mrożonych) 140 g białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę) czerwony barwnik spożywczy (- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie) Składniki na masę serową 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 200 g serka mascarpone 150 g mleczka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (- w przypadku wersji bezglutenowej pominąć mąkę pszenną, a w jej miejsce dodać więcej mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) 150 g malin (mrożonych) 140 g białej czekolady (pokrojonej w drobną kostkę) czerwony barwnik spożywczy (- ilość barwnika uzależniona jest od tego jakiego rodzaju będzie to barwnik, może być w paście, żelu, płynie lub proszku - opcjonalnie) Przygotowanie spodu W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Przygotowanie spodu W małym rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia Do miski wsypać płatki kukurydziane, rozgnieść je dłonią na drobne kawałki, dodać masło z czekoladą, wymieszać, masę wyłożyć na dno formy, delikatnie ugnieść, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Sernik pieczemy przez 60-70 minut, (z opcją górnej i dolnej grzałki) jeśli pod koniec pieczenia wierzch zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej lub zmniejszcie temperaturę o 10 st C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Sernik malinowy pieczemy w wilgotnym środowisku, czyli w piekarniku umieszczamy naczynie z wodą na półce poniżej sernika lub formę z sernikiem wkładamy do większego naczynia wypełnionego gotującą się wodą. Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik. Na najniższą półkę w piekarniku wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą, a na półkę wyższą piekarnika wstawić sernik. Sernik malinowy 🥘 Składniki Składniki na spód 150 g płatków kukurydzianych (niesłodzonych - można płatki zastąpić ciastkami pełnoziarnistymi) 60 g białej czekolady 30 g masła Dlatego też należy wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem sernika, aby zdążyły się ogrzać. Można też składniki ogrzać w błyskawicznym tempie, przez włożenie jajek i twaróg (w pudełku) do ciepłej wody, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Jeśli będziecie używać gotowego twarogu, już zmielonego dobrze jest upewnić się, że nie ma on w sobie zbyt dużo płynu. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Najprostszym sposobem jest wyjęcie twarogu na gęste sito i pozostawienie go na kilka godzin, aby ociekł. Jeszcze jeden przepis na sernik tym razem będzie to sernik malinowy w malinowym kolorze. Przygotowanie masy serowej Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Przygotowanie masy serowej Do dużej miski włożyć wszystkie składniki poza malinami, czekoladą i barwnikiem, wymieszać przy pomocy trzepaczki lub dużej łyżki, tylko do połączenia się składników. Taki twaróg przed pieczeniem najlepiej wyjąc na geste sito i odczekać przynajmniej godzinę, aby ociekł z nadmiaru serwatki. Może to być twaróg gotowy z wiaderka lub twaróg, który sami zmielicie w maszynce. Przepis na dżem malinowy znajdziecie w starszym wpisie, zachęcam do przygotowania domowego dżemu, który jest bezapelacyjnie, najlepszy. Spód sernika zrobiłam z płatków kukurydzianych z dodatkiem masła i odrobiny białej czekolady. ️ Wskazówki Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!! 📋 Notatki Twaróg na sernik można zmielić własnoręcznie lub kupić już gotowy mielony. Zdarzyło mi się, że z kilograma twarogu po ocieknięciu zostawało 650 g!!! Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą na półkę poniżej sernika. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. W drugim przypadku trzeba pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu formy z sernikiem. Sernik malinowy Wspaniały sernik malinowy z białą czekoladą. Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał. Sernik przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby nie obsychał.