Zdjąć z ognia przełożyć do miski, dodać dżem rabarbarowy, wymieszać Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g Rozwałkować każdą porcję ciasta na okrągły placuszek o średnicy około 17 cm Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon Następnie zawinięty rulon złożyć na pół i nożem naciąć przez środek, pamiętając aby zostawić 2 - 3 cm nieprzecięte Składniki x1 x1,5 x2 x3 Składniki na ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 160 ml mleka 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki miękkiego masła 1 średnie jajko 1 szczypta soli Składniki na nadzienie 100 g orzechów laskowych 20 g sezamu 50 g wiórków kokosowych 1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru 7 łyżek cukru trzcinowego 12 łyżek dżemu rabarbarowego Orzechy drobno posiekać Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać orzechy, sezam, imbir i wiórki kokosowe, całość prażyć przez 4 minuty ciągle mieszając Następnie dodać cukier trzcinowy, całość prażyć jeszcze przez chwilę do momentu kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliło Przepis Print Pin 5 z 1 głosu Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym Wspaniale drożdżówki z pysznym nadzieniem w pięknym kształcie Autor Anna Kuchnia Polska Rodzaj Bułki Porcji 10 Przygotowanie 30 minutes Gotowanie 15 minutes Całkowity czas 45 minutes Autor Anna Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji 🥘 Składniki Składniki na ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 160 ml mleka 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych 3 łyżeczki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko szczypta soli Składniki na nadzienie 100 g orzechów laskowych 20 g sezamu 50 g wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 7 łyżek cukru trzcinowego 12 łyżek dżemu rabarbarowego 🔪 Wyrośnięte bułki przed wstawieniem pomalować roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka Piec przez 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki Po upieczeniu wystudzić 📖 Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, dżemu lub nutelli, rozsmarować na całym placku, a następnie zwinąć w rulon. Następnie dodać cukier trzcinowy, całość prażyć jeszcze przez chwilę do momentu kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, całość ciągle mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut ( końcówka hak ) Instrukcje Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera i wyrabiać ciasto przez 10 minut, końcówka hak. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 10 części, każda po około 63 g. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym 🥘 Następnie zawinięty rulon złożyć na pół i nożem naciąć przez środek, pamiętając aby zostawić 2 - 3 cm nieprzecięte. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać orzechy, sezam, imbir i wiórki kokosowe, całość prażyć przez 4 minuty ciągle mieszając.