Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

Malgorzata
Desery
31.01.2017 19:14
Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

English version Crullers with Rum Glaze (25 crullers) Ingredients: 1 cup water 1/2 cup /100 g unsalted butter, cut into cubes 1 teaspoon sugar pinch of salt 1 cup flour 4 large eggs (3 whole and 1 beaten), at room temperature vegetable oil, for deep-frying Rum glaze: 2 cups confectioners sugar 2 tablespoons rum 1 tablespoon water Preparation: Bring the water, butter, sugar, and salt to a full boil in a heavy-bottomed medium saucepan over medium-high heat, stirring occasionally so the butter is melted by the time the water boils. Składniki: 1 szklanka wody 1/2 szklanki /100 g masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 szklanka przesianej mąki 4 duże jajka (3 całe i 1 rozbełtane widelcem), w temperaturze pokojowej olej roślinny do głębokiego smażenia Składniki na lukier rumowy: 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki rumu 1 łyżka wody Przygotowanie: W średnim rondelku najlepiej z grubym dnem, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia wodę, masło, cukier i sól, mieszając od czasu do czasu, tak by masło rozpuściło się zanim woda zacznie wrzeć. Reduce the heat to medium-low and stir until the dough films the bottom of the pan, about 1 1/2 minutes, next cook stirring for 1 minute to evaporate excess moisture Transfer the dough to a medium bowl. Ja przedstawiam przepis na pączki hiszpańskie, wiedeńskie lub po prostu gniazdka (z tyloma nazwami się do tej pory spotkałam) z ciasta tzw. parzonego, które być może wstyd się przyznać, robiłam pierwszy raz. Smaż gniazdka na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym przełóż je najpierw na ręcznik kuchenny a następnie na kratkę do wystudzenia. Wsyp do rondla jednym ruchem całą przesianą mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż utworzy się z powstałej masy kula,ok, 1 1/2 minuty. Przełóż gotowe ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij na każdym przygotowany kwadraciku okrąg o średnicy ok. 9 cm. Przełóż powstałe ciasto do miski miksera i końcówką do ciast miksuj wrzucając po 1 jajku, zwracając uwagę by każde poprzednie było już całkowicie rozprowadzone. W międzyczasie przygotuj też rondel z olejem roślinnym, którego wysokość powinna wynosić przynajmniej 5 cm od dna. Tak czy inaczej odniosłam sukces, gdyż gniazdka wyszły lekkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach, a polane dodatkowo lukrem rumowym zachwycą każdego:). W celu zrobienia lukru, wymieszaj przesiany cukier puder z rumem dolewając tylko tyle wody, aby miał konsystencję gęstego jogurtu. Dip each cruller, upside down, in the glaze, and let the excess glaze drip off. Place the crullers, right side up, on the rack to dry and set the glaze. Zmniejsz ogień do najmniejszego i mieszaj jeszcze przez 1 minutę, aby odparowało trochę wilgoci. Z papieru do pieczenia wytnij 25 kwadracików o boku 10 cm. Scroll down for recipe in English Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym (ok. 25 sztuk) Smaż tak przez około 15 sekund, po czym szczypcami kuchennymi zdejmij i wyrzuć wszystkie papierki (ładnie odchodzą). Następnie zacznij wlewać czwarte, rozbełtane jajko uważając by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://karmelowy.pl/paczki-hiszpanskie-z-lukrem-rumowymcrullers-with-rum-glaze/