Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim

Ewelina
Obiad
31.01.2017 19:27
Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

ciasto francuskie

700 gram polędwicy wieprzowej

2 cebule

400 gram pieczarek

sól

pieprz

bazylia

czerwona papryka

tymianek

jajko

Przepis

Pokrojoną cebulę oraz pieczarki podsmażamy na patelni. W trakcie podsmażania całość doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Smażymy do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienia się składników. Całość odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #1

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #2

Polędwice dokładnie nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Tak przygotowaną polędwice podsmażamy na patelni około 2 minut na każdą stronę. Po dokładnym podsmażeniu mięso odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #3

Polędwice układamy na cieście francuskim wraz z cebulą i pieczarkami. Dokładnie zwijamy, zaklejamy ciasto i smarujemy je jajkiem.

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #4

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #5

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #6 Tak przygotowaną polędwicę pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości naszej polędwicy. Po upieczeniu najlepiej odstawić mięso na 15 minut, aby „odpoczęło”. Polędwicę kroimy na dość grube plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #7

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #8

Zdjęcie Polędwica Wellington - polędwica w cieście francuskim #9