- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
ciasto francuskie
700 gram polędwicy wieprzowej
2 cebule
400 gram pieczarek
sól
pieprz
bazylia
czerwona papryka
tymianek
jajko
Przepis
Pokrojoną cebulę oraz pieczarki podsmażamy na patelni. W trakcie podsmażania całość doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Smażymy do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienia się składników. Całość odstawiamy do ostudzenia.
Polędwice dokładnie nacieramy z każdej strony solą, pieprzem, słodką papryką oraz tymiankiem. Tak przygotowaną polędwice podsmażamy na patelni około 2 minut na każdą stronę. Po dokładnym podsmażeniu mięso odstawiamy do ostudzenia.
Polędwice układamy na cieście francuskim wraz z cebulą i pieczarkami. Dokładnie zwijamy, zaklejamy ciasto i smarujemy je jajkiem.
Tak przygotowaną polędwicę pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia oczywiście zależy od wielkości naszej polędwicy. Po upieczeniu najlepiej odstawić mięso na 15 minut, aby „odpoczęło”. Polędwicę kroimy na dość grube plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.