English version Spiced braised duck legs (8 servings) Ingredients: 8 duck legs, skin on 1 tbsp vegetable oil 2 carrots, peeled and roughly chopped 1 onion, roughly chopped 2 celery sticks, trimmed and roughly chopped 1 leek, trimmed and roughly chopped 4 garlic cloves, left whole and unpeeled 1 bay leaf 4 thyme sprigs 2 rosemary sprigs 1 1/2 tbsp tomato paste 1 green cardamon pod, left whole 1 star anise 3 black peppercorns Składniki: 8 kaczych udek ze skórą 1 łyżka oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i z grubsza posiekane 1 cebula, z grubsza posiekana 2 łodygi selera naciowego, przycięte i z grubsza posiekane 1 por, przycięty umyty i z grubsza posiekany 4 ząbki czosnku, całe i nieobrane 1 liść laurowy 4 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarno kardamonu, w całości 1 gwiazdka anyżu 3 ziarenka czarnego pieprzu 1/2 laski cynamonu 800 ml soku jabłkowego 1,5 litra bulionu drobiowego sól Przygotowanie: Przykryj wyciętym z papieru do pieczenia kółkiem (z wyciętym lufcikiem po środku) i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 2 godziny, do miękkości. Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya Bread Street Kitchen, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Podgrzej olej w dużym naczyniu żeliwnym do zapiekania, wrzuć wszystkie warzywa, czosnek, liść laurowy, tymianek i rozmaryn, i smaż mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu przez 10 minut, do zarumienienia. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, włóż udka skórą do dołu i smaż partiami przez około 8 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i ładnie zarumieniona. Wyjmij z naczynie z piekarnika, przełóż udka na duży talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw. Heat a large frying pan until hot, then reduce the heat to medium, add duck legs, in batches, and cook for about 8 minutes, until the skin is crisp and golden brown. Heat the oil in a large, wide casserole, add all the vegetables, the garlic, bay leaf, thyme and rosemary, and cook over a medium heat for 10 minutes, stirring, occasionally, until caramelised. Add all the spices, then pour in the apple juice and stock. Stir in everything together and then place the duck legs back in the casserole, making sure they are covered with the liquid. Długo pieczone udka dosłownie rozpływają się w ustach, to danie jest genialne w swojej prostocie. Remove from the oven, then lift the duck legs out of the sauce and set aside covered on large plate.