Mini pączki z jagodami

Malgorzata
Desery
31.01.2017 19:13
Mini pączki z jagodami

English version Mini blueberry beignets (50-60 mini beignets) Ingredients: 2 1/4 tsp instant yeast 3/4 cup warm water 1/4 cup sugar 1/2 tsp salt 1 egg, beaten 2 tsp vanilla extract 1 tsp lemon zest 1/2 cup milk 3-1/2 – 4 cups all-purpose flour 2 tbsp softened butter 1 cup blueberries (frozen mixed with 1 tbsp of flour) oil for frying powdered sugar for serving Preparation: Combine the yeast, water and sugar in the bowl of a stand mixer fitted with a dough hook and set aside for about 5 minutes. Scroll down for recipe in English Mini pączki z jagodami (50-60 mini pączków) Składniki: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant/suszonych 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko, rozbełtane 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/2 szklanki mleka 3 1/2 – 4 szklanki mąki 2 łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli są mrożone Rozwałkuj je delikatnie na prostokąt o grubości około 1,5 cm i za pomocą ostrego noża pokrój je wzdłuż na 3 cm paski. Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podociskaj aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. , wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Umieść je w natłuszczonej misce, przykryj folią lub ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość, około 1-1 2/2 h. Poniżej przypominam też moje inne karnawałowe słodkości: Pączki luksusowe Churros z sosem czekoladowo-kawowym Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym Następnie pokrój je z drugiej strony na skos, tworząc kawałki o 3 cm bokach. Małe, puszyste pączki z jagodami, podane z cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na deser dla gości podczas karnawałowej imprezy. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć je aż stanie się lepić. przykryj je czystym ręcznikiem i zostaw je do wyrośnięcie na około 40 minut. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie się formować dodaj masło i miksuj aż się wchłonie. Mix until combined, add 3 cups of the flour until the dough starts to come together, add the add the butter and mix until combined. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a później samo smażenie w głębokim tłuszczu też nie powinno sprawić problemów nawet początkującym w kuchni. Cover with plastic wrap and let it rise until the dough doubles in size. After the dough has doubled in size, punch it down and turn it onto a floured surface.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://karmelowy.pl/mini-paczki-z-jagodami-mini-blueberry-beignets/