Czas przygotowania: 200 minut Składniki: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki letniego mleka 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/4 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki soli 250 g mąki pszennej 6 łyżek oliwy 1 1/2 szklanki czerwonych winogron 1 łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, cukier, drożdże, sól, mąkę i 2 łyżki oliwy. Jeśli lubicie focaccię ( na blogu znajdziecie focaccię z suszonymi pomidorami focaccię z pieczoną dynią i rozmarynem oraz focaccię z oliwkami ) to na pewno przypadnie Wam też do gustu jej nieco mniej wytrawna wersja, czyli schacciata z winogronami i rozmarynem. Przekładamy je na wysmarowaną oliwą papier do pieczenia, ciasto również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut. Wyrośnięte ciasto odgazowujmey, dzielimy na 2 części i na omączonym blacie formujemy z nich kule. Po tym czasie palcami umoczonymi w oliwie każdy kawałek ciasta rozciągamy na podłużne placki, przykrywamy na 60 minut.