Ptysie z bitą śmietaną

Agnieszka
Desery
18.01.2017 18:00
Ptysie z bitą śmietaną

Składniki: 4 duże jajka 125 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany (typu śmietan-fix) opcjonalnie cukier waniliowy, skórka z cytryny Wykonanie: Mam wrażenie, że ten deser jest u nas trochę zapomniany, zresztą przyznaję, że u mnie też dawno nie gościł. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami, cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. W ptysiach zrobić niewielki otwór i nadziewać je bitą śmietaną za pomocą worka cukierniczego z końcówką do nadziewania. A szkoda, bo to bardzo prosty i pyszny deser, a na dodatek, zawsze jest piękną ozdobą stołu. Odstawiamy z ognia, kiedy ciasto jest lekko błyszczące i ładnie odchodzi od ścianek garnka. Na końcu dodać skórkę z cytryny (opcjonalnie). Ja lubię małe ptysie, więc ciasto na blaszce miało ok. 5 cm średnicy. Można też przekroić je na pół i bitą śmietanę nakładać łyżeczką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2012/10/Ptysie-z-bita-smietana.html