Pokrój na cienkie plasterki nożem, tarką lub obieraczką do jarzyn (w przypadku jarmużu porwij go na kawałki wielkości chipsów). Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by kawałki nie leżały jeden na drugim. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 °C i piecz przez około 20 minut. Chipsy dostępne na rynku spożywczym nie należą do najzdrowszych przekąsek. Są źródłem wielu konserwantów i innych ulepszaczy oraz tłuszczów “trans, które zwiększają ryzyko powstawania chorób układu krążenia, nowotworów, niepłodności, otyłości, itp. Wybrane owoce pokrój na cienkie plasterki o grubości 2 – 3 mm. Domowe chipsy można przygotować z warzyw lub owoców z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Legenda głosi, że ktoś nie zjadł ich od razu po przygotowaniu. Domowe chipsy można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez kilka dni. Nie dość, że są zdrowe, to naprawdę łatwo je przyrządzić.