Chipsy z buraków

Dominika

Fit

12.01.2017 19:20

Chipsy z buraków

2 większe buraki (500 g) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku przyprawy (połowę buraków przyprawiłam 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki cząbru, drugą połowę przyprawiłam 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru) Jakiś czas temu robiłam już chipsy z jarmużu (znajdziecie je tutaj), które do dzisiaj chętnie w domu robimy, tak więc dałam i szanse chipsom z buraków. Okazały się być równie wielkim hitem i sama nie wiem czy lepsze są te z jarmużu czy z buraka. Postanowiłam ostatnio przejść na trochę zdrowszą dietę, bo po Świętach wypadałoby zrzucić kilka kilo ;) Poszłam więc do sklepu kupić dużo owoców i warzyw z zamiarem robienia soków. Nie mogłam się też zdecydować jakich użyć przypraw, więc zrobiłam dwie wersje i obie były w nieco innym stylu ale równie smaczne. Jednak rano zaświtał mi pomysł, żeby zamiast soku zrobić z nich zdrowe chipsy, które już gdzieś na internecie kiedyś widziałam. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej plasterki buraków koło siebie, tak by się nie dotykały.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/chipsy-z-burakow/