Galette z Persymoną i Burakiem

Łukasz
Obiad
12.01.2017 20:25
Galette z Persymoną i Burakiem

Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Kiedyś na Instagramie mignęło mi zdjęcie galette z persymoną i burakiem, a gdy już się zdecydowałem ją upiec, okazało się, że sezon na kaki dawno minął. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej (można użyć również innej) 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 50 ml zimnej wody Nadzienie: 2 persymony (kaki) 3 buraki kilka gałązek świeżego tymianku kawałeczek koziego twarogu PRZYGOTOWANIE No ale nic, cierpliwie poczekałem te kilka miesięcy i gdy nagle ujrzałem persymonę w promocji w sklepie dwójki braci, lampka w mojej głowie się zapaliła! Dla przełamania smaku dorzuciłem trochę koziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Na cieście ułóż na przemian plastry kaki i buraka, zostawiając ok. 5 cm margines. W tym czasie kaki i buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto wyjmij, ułóż na papierze do pieczenia i rozwałkuj na duży okrąg.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2017/01/Galette-z-Persymona-i-Burakiem.html