Robienie zdjęć przy dzisiejszej pochmurnej pogodzie było wielkim wyzwaniem, ale mam nadzieję, że oddają one smak tego pysznego dania ;) Składniki Ilość: 5 porcji pierś z indyka (800 g) 100 g suszonej żurawiny 2 jabłka 1/2 pomarańczy 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego szczypta imbiru 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju Przygotowanie Pierś indyka przełożyć do formy do pieczenia. Dodać wcześniej obrany i drobno pokrojony czosnek, otartą z połówki pomarańczy skórkę, imbir, listki rozmarynu, sól oraz pieprz. Następnie całość polać sokiem z połówki pomarańczy, olejem, octem balsamicznym i miodem (można wcześniej lekko rozpuścić). Indyk z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty, a głównym smakiem jaki daje się wyczuć jest pomarańcza. Tak, jak zapowiedziałam w poprzednim poście, przychodzę do was z propozycją na świąteczny obiad. Jabłka umyć i przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić jeszcze każdą ćwiartkę na 3 plasterki.