Składniki: - 200 g suchej czerwonej fasoli (lub puszka czerwonej fasoli) - 400 – 600 g mielonej wołowiny - 1 łyżka masła klarowanego - 1 – 2 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 1 puszka pomidorów - 2 czerwone papryki - ½ łyżeczki chili - 300 ml bulionu wołowego lub wody - 1 łyżeczka oregano - ½ łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego - ½ mielonej kolendry - ½ pieprzu Cayenne - sól Dodatkowo: - świeża kolendra lub natka pietruszki - kwaśna śmietana - ser cheddar - nachos lub tortille Fasolę wypłukać, najlepiej dzień wcześniej zalać zimną wodą i odstawić na 8 -12 godzin. |Chili con carne| Papryka z mięsem czyli meksykańskie chili con carne świetne rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe, idealne na polskie zimowe obiady. Moje chili con carne nie jest zbyt ostre ale jeśli lubicie piekielne smaki nie żałujcie chili i pieprzu Cayenne, będzie gorąco. Specjalnie do tej potrawy ugotowałam czerwona fasolę, ale jeśli nie macie na to czasu możecie użyć fasoli z puszki. |Chili con carne| Jak ugotować chili con carne czyli paprykę z mięsem? Na koniec dodać wcześniej ugotowaną czerwona fasolę i około 300 ml bulionu lub wody aby powstał gęsty sos. Gotowe danie podawać z kleksem kwaśnej śmietany, startym serem cheddar, świeżą kolendrą i nachosami lub podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, gotować jeszcze 10 – 15 minut mieszając od czasu do czasu. A jeśli lubicie strączki polecam Wam przepisy na fasolkę po bretońsku, zupę meksykańską lub zupę peruwiańską.