Przepis
Słodkie ciasto kruche
(przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning )
250 g mąki pszennej (dałam krupczatki)
0,5 łyżeczki soli
110 g drobnego cukru
150 g masła w temp. pokojowej
3 żółtka
Krem budyniowy
2 szkl. mleka
budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej)
200 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego
3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania)
Glazura
ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości
Przygotowanie
1. Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia ok. 10-15 min.
2. Krem budyniowy. Ugotować budyń (z 3 łyżkami mąki pszennej) wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (tj. 2 szklanek). Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń po łyżce. Dodać aromat migdałowy.
3. Przygotowanie tarty. Na wystudzony spód wyłożyć krem i ułożyć dowolne owoce. Całość pokryć glazurą.
4. Glazura. Dżem podgrzać a następnie za pomocą pędzelka rozprowadzić ciepłą glazurę na owocach.
5. Przygotowaną tartę wstawić do lodówki na ok. 3-4 h.