Przepis
Składniki na tartę:
moja forma miała 29 cm średnicy
250 g mąki pszennej tortowej
150 g schłodzonego masła
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone/ waniliowego homogenizowanego
250 g 30% śmietanki
1 łyżka (można więcej jak wolicie słodszy krem) cukru pudru
9 g (opakowanie) śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje i nie podchodzi wodą
i dowolne ulubione owoce ;-)
Zaczynamy od ciasta.
Mąkę przesiałam przez sitko.
Wsypałam cukier i sól.
Dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło.
Na koniec wbiłam jajko.
Moje miało dwa żółtka ;-)
Zagniotłam wszystkie składniki w kulę.
Włożyłam ją do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką.
Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy.
Odwróciłam je do góry i przełożyłam.
Teraz wystarczy wylepić dokładnie ciastem formę i pozbyć się jego nadmiaru.
Przykryłam je folią aluminiową.
Można na wierzch wysypać np.fasolę,żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
Wstawiłam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około
12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru.
Gdy ciasto stygło zrobiłam krem.
Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.
Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.
Ubiłam i wyszedł pyszny krem.
Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód.
Teraz wystarczy już ułożyć nasze kolorowe owoce na kremie.
Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.
Smacznego!