Przepis
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
130 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
Krem:
400 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
2 białka
1 łyżka cukru pudru
250 g czerwonej porzeczki
Owoce:
truskawki
borówki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, śmietanę, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko. Dynamicznie ręką zagniatamy ciasto. W postaci kuli wstawiamy na około 30 min. do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. Po wyjęciu należy je rozwałkować, wyłożyć na blaszce do pieczenia tart i ponakłuwać widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Porzeczkę myjemy i obieramy z gałązek. Przekładamy do garnka i gotujemy ok 5-7 minut. Po tym czasie przeciskamy przez sito, aby otrzymać mus, a pozbyć się pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z białek ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno, odstawiamy. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Następnie łyżką mieszamy mascarpone z ubitą kremówką i pianą z białek. Delikatnie cały czas mieszając dodajemy mus z czerwonej porzeczki.
Na wystudzony blat ciasta wykładamy masę, a następnie dekorujemy owocami. Smacznego!