Tarta potrójnie owocowa

Krzysztof
Ciasta
12.08.2014 11:47
Tarta potrójnie owocowa

Przepis

Ciasto:

1,5 szklanki mąki tortowej

130 g zimnego masła

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

szczypta soli

Krem:

400 ml śmietanki 36%

250 g mascarpone

2 białka

1 łyżka cukru pudru

250 g czerwonej porzeczki

Owoce:

truskawki

borówki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, śmietanę, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko. Dynamicznie ręką zagniatamy ciasto. W postaci kuli wstawiamy na około 30 min. do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. Po wyjęciu należy je rozwałkować, wyłożyć na blaszce do pieczenia tart i ponakłuwać widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.

Porzeczkę myjemy i obieramy z gałązek. Przekładamy do garnka i gotujemy ok 5-7 minut. Po tym czasie przeciskamy przez sito, aby otrzymać mus, a pozbyć się pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z białek ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno, odstawiamy. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Następnie łyżką mieszamy mascarpone z ubitą kremówką i pianą z białek. Delikatnie cały czas mieszając dodajemy mus z czerwonej porzeczki.

Na wystudzony blat ciasta wykładamy masę, a następnie dekorujemy owocami. Smacznego!