Przepis
Spód:
1/2 szklanki (65g) orzechów włoskich
1/2 szklanki (70g) suszonej żurawiny
1/4 łyżeczki soli
Masa:
1 szklanka (120g) nerkowców
1 szklanka (100g) wiórków kokosowych
1/3 szklanki (70ml) soku z cytryny
1/3 szklanki (70ml)syropu z agawy
1/3 szklanki (70ml) oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa rabarbarowa:
3 -4 łodyżki rabarbaru (360g)*
1/4 szklanki (50ml) soku z cytryny
2-3 łyżki syropu z agawy
Spód:
Orzechy włoskie najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Żurawinę siekamy drobno. Dodajemy sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą.
Masa z nerkowców:
Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. Konsystencja powinna być kremowa, najlepiej bez grudek. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zanmrażarki na około 30 minut.
Polewa rabarabrowa:
Rabarbar siekamy drobno. Gotujemy rabarbar z sokiem cytryny i syropem z agawy na małym ogniu, aż nasza polewa przybierze dżemowej faktury. Zostawiamy dowystygnięcia. Polewę wykładamy na masę serową i wstawiamy do zamrażarki, aż zastygnie.
Sernik przechowujemy w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.