Rabarbarowy sernik

Krzysztof
Przepisy
29.01.2014 9:35
Rabarbarowy sernik

Przepis

Spód:

1/2 szklanki (65g) orzechów włoskich

1/2 szklanki (70g) suszonej żurawiny

1/4 łyżeczki soli

Masa:

1 szklanka (120g) nerkowców

1 szklanka (100g) wiórków kokosowych

1/3 szklanki (70ml) soku z cytryny

1/3 szklanki (70ml)syropu z agawy

1/3 szklanki (70ml) oleju kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa rabarbarowa:

3 -4 łodyżki rabarbaru (360g)*

1/4 szklanki (50ml) soku z cytryny

2-3 łyżki syropu z agawy

Spód:

Orzechy włoskie najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Żurawinę siekamy drobno. Dodajemy sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą.

Masa z nerkowców:

Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. Konsystencja powinna być kremowa, najlepiej bez grudek. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zanmrażarki na około 30 minut.

Polewa rabarabrowa:

Rabarbar siekamy drobno. Gotujemy rabarbar z sokiem cytryny i syropem z agawy na małym ogniu, aż nasza polewa przybierze dżemowej faktury. Zostawiamy dowystygnięcia. Polewę wykładamy na masę serową i wstawiamy do zamrażarki, aż zastygnie.

Sernik przechowujemy w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną