Przepis
Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami
Na ciasto:
- 3 żółtka jaja
- 150g masła 82% tłuszczu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
Na krem:
- 250ml śmietany 36%
- 500g serka mascarpone
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- sok z jednej dużej cytryny
Na wierzch:
- 5 śliwek węgierek
- 1 duża brzoskwinia
- maliny
- borówki
- świeża mięta
- kwiaty nasturcji
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy do 180 stopni C piekarnik. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia (około 20-25 minut). Ostatnie 5 minut możemy piec w 15 stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta.
Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę.
Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie po cieście. Podobnie postępujemy z liśćmi mięty i kwiatami. Serwujemy na rodzinnym spotkaniu. Zapewniam - wszyscy będą zachwyceni ;)
Smacznego łasuchy!