Bajeczna tarta z sezonowymi owocami

Krzysztof
Przepisy
04.10.2014 11:39
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami

Przepis

Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami

Na ciasto:

- 3 żółtka jaja

- 150g masła 82% tłuszczu

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

- pół łyżeczki soli

Na krem:

- 250ml śmietany 36%

- 500g serka mascarpone

- 3 czubate łyżki cukru pudru

- sok z jednej dużej cytryny

Na wierzch:

- 5 śliwek węgierek

- 1 duża brzoskwinia

- maliny

- borówki

- świeża mięta

- kwiaty nasturcji

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Razem łączymy. Następnie dodajemy cukier, sól i żółtka. Dokładnie zagniatamy. Chowamy do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy do 180 stopni C piekarnik. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zarumienienia (około 20-25 minut). Ostatnie 5 minut możemy piec w 15 stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta.

Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę.

Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie po cieście. Podobnie postępujemy z liśćmi mięty i kwiatami. Serwujemy na rodzinnym spotkaniu. Zapewniam - wszyscy będą zachwyceni ;)

Smacznego łasuchy!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną