Jabłka pieczone z różnorodnościami

Ewelina
Przepisy
24.09.2014 19:16
Jabłka pieczone z różnorodnościami

Przepis

Jabłka pieczone z różnościami

Pieczone jabłka to dla mnie jeden z najsmaczniejszych, a przy tym zdrowszych deserów. W sezonie zimowym zdecydowanie niedoceniany, a przecież polskie jabłka są takie pyszne! Ja je podałam z gałką orzechowych lodów, ale ten dodatek, chociaż bardzo pasuje, nie jest konieczny :)

Składniki:

3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde (takie były moje)

4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka

1 łyżeczka miodu

szczypta przyprawy do piernika

po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Jabłka umyłam, przekroiłam na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunęłam gniazdo nasienne. Jeśli mamy małe jabłka nie kroimy ich na pół, tylko od strony ogonka usuwamy gniazdo nasienne, a skórkę nacinamy w połowie jabłka dookoła. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób.

Ułożyłam połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyłam w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180-190°C. Generalnie czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.