Sałatka z zupek chińskich

Małgorzata
Sałatki
10.01.2017 12:03
Sałatka z zupek chińskich

Składniki

3 opakowania zupek chińskich o smaku kurczaka
200 ml wody
2 filety z kurczaka
1 słoiczek pieczarek marynowanych
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki oleju
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
pieprz czarny
sól

Przepis

Makaron kruszymy, dodajemy do niego 2 przyprawy z zupek, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby makaron napęczniał. W tym czasie filety z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, przyprawiamy pozostałą przyprawą z zupek i smażymy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Marynowane pieczarki odsączamy z zalewy. Jeśli pieczarki są duże, kroimy na ćwiartki. Do makaronu dodajemy kurczaka, paprykę, pieczarki i osączoną kukurydzę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotową sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.