Składniki
2 czerwone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
200 ml wody
110 g cukru
65 ml wina ryżowego *
65 ml zimnej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przepis
Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Można również bardzo drobno posiekać nożem. Do garnka wlewamy 200 ml wody, wino ryżowe, dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.*można zastąpić octem jabłkowymMoje rady:- ostrość sosu zależy od rodzaju i wielkości użytych papryczek. Można ją też regulować przez dodanie lub nie dodanie pestek z chili.- tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Jeśli chcecie sos przechowywać dłużej należy go wcześniej spasteryzować- sos najczęściej wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jednak pasuje na prawdę do wielu dań. Moją propozycją na danie z tym sosem jest kurczak po indyjsku