Czekoladowy tort z borówkami

Małgorzata
Ciasta
10.01.2017 12:12
Czekoladowy tort z borówkami

Składniki

Biszkopt duży:
250 g mąki
200 g cukru
6 jajek
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Biszkopt mały:
180 g mąki
130 g cukru
4 jajek
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Krem:
500 g serka mascarpone
900 ml śmietany kremówki 36%
100 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
2 galaretki w kolorze borówek
Nasączenie:
180 ml wody
3 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
300 g borówek amerykańskich
150 g czekolady mlecznej

Przepis

Biszkopt duży:Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy lekką pianę. Żółtka odstawiamy na bok. W drugiej misce ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy do białek żółtka, kakao i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Biszkopt mały:Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy lekką pianę. Żółtka odstawiamy na bok. W drugiej misce ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy do białek żółtka, kakao i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Krem:Do zimnej śmietany dodajemy schłodzony serek mascarpone i pastę z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Galaretkę przelewamy do płaskiego pojemnika i odstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, kroimy ją w niewielką kostkę.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy do zyskania gładkiej polewy. Płynną, rozsmarowujemy równą i cienką warstwą na stalowej blaszce blacie. Kiedy czekolada zacznie zastygać, ale nadal będzie plastyczna, przy pomocą noża formujemy czekoladowe rurki. Nóż trzymamy ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz.Nasączenie:Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.Duży i mały biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Na paterze układamy pierwszy z większych blatów. Nasączmy ponczem, wykładamy część kremu i część pokrojonej galaretki. Przykrywamy drugim większym blatem i również nasączamy go ponczem. Spód jednego z mniejszych biszkoptów smarujemy lekko kremem tak, aby przykleił się do większego biszkoptu. Nasączamy go ponczem, wykładamy krem i pokrojona galaretkę. Przykrywamy drugim mniejszym blatem czekoladowym. Wierzch i boki całego tortu dekorujemy grubą warstwą pozostałego kremu. Dekorujemy wiórkami z czekolady i borówkami. Tort chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.