Przepis
Składniki:
½ małej kapusty pekińskiej
Biała część pora
1 papryka
5-6 korniszonów
Mała puszka kukurydzy
2 zupki Vifon (u mnie ostra i łagodna)
45 dag piersi z kurczaka
1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros
2-3 łyżki majonezu
Sól
Pieprz
Szczypta ostrej papryki w proszku
Curry do smaku
Olej
Opcjonalnie saszetki z przyprawy z zupki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros. Wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie mięso usmażyć na odrobinie oleju.
Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku.
Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę.
Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać do reszty składników.
Przygotować sos: majonez, curry, ostra papryka, sól, pieprz i saszetki z przyprawą z zupek wymieszać. Gdy dodajemy saszetki to uważać z ilością soli, pieprzu i ostrej papryki.
Sos dodać do reszty składników. Wymieszać. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły, na upartego można już jeść.