Pierogi ruskie

Obiad
10.01.2017 12:32
Pierogi ruskie

Ciasto: 3 szkl mąki ok 1-1,5 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatam ciasto. Ruskie pierogi 1 kg ziemniaków 3 kostki białego sera (po 250g) 2 cebule sól pieprz olej/smalec do smażenia Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie drobno kroję cebulę i podsmażam na oleju lub bardziej kalorycznie, ale smaczniej - smalcu. Wyjmuję łyżką cedzakową na blachę wysmarowaną olejem - dzięki temu pierogi się nie zlepią. Gotowe ciasto przykrywam zmoczoną ciepłą wodą ściereczką, żeby nie wysychało i odstawiam na 15 minut. Podaję albo świeże polane skwarkami z podsmażoną cebulką lub podsmażone ze śmietaną. Pierogi ruskie to ulubione pierogi w moim domu. Gdy zacznie wrzeć, wrzucam pierogi i gotuję ok minutę od wypłynięcia. Na każde nakładam sporą łyżeczkę farszu i zlepiam lub zaplatam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straszniesmaczne.blogspot.com/2016/03/ruskie-pierogi.html