Coleslaw z jarmużem - 1/4 główki białej kapusty - 250 g jarmużu - 1/3 szkl suszonej żurawiny - 1 marchewka - 1 cebula - 1/2 pęczka szczypiorku - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2 łyżki soli - sól, pieprz - 1/2 szkl majonezu - woda (około 1 l) Wprawdzie autorka w przepisie użyła majonezu z wody po ciecierzycy, żeby danie było wege, ale ja jeszcze nie jestem aż tak kulinarnie odważna, więc dałam jeden z moich ulubionych majonezów z dobrym składem. Obraną cebulę ścieram na szatkownicy w cienkie plasterki, marchewkę trę na tarce jarzynowej, szczypiorek siekam. Do dużej miski ścieram na szatkownicy kapustę (głąb ścieram na tarce jarzynowej). Jarmuż rwę na mniejsze części, odrzucając twarde łodyżki i dorzucam do miski. Bardzo lubię jarmuż, używam go przeważnie do koktajli, a taka sałatkowa wersja surowego warzywa, bardzo do mnie przemówiła.