Składniki
100 g ryżu arborio
150 g chorizo
1 filet z kurczaka
500 ml bulionu drobiowego
1 czerwona papryka
85 ml białego wina
1/2 puszki kukurydzy
garść małych pomidorków śliwkowych
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta szafranu
1 łyżka oliwy
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przepis
Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.